© ИВО. Оксана Рафальска, региональный координатор проектов, IFC

 

В рамках модельного проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» відбувся семінар № 3 «НА ШЛЯХУ ДО ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧОЇ КОМПЛЕКСНОЇ САНАЦІЇ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ» ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ РОБІТ З РОЗРОБКИ ПРОЕКТНО-КОШТОРИСНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ФІНАНСУВАННЯ, який пройшов 9-10 листопада 2018 року в Києві.

Семінар був присвячений підведенню підсумків року, що минає і плануванню подальших кроків для досягнення цілей проекту. Були продемонстровані вдалі приклади проектування, реалізовані в рамках проекту, велику увагу було приділено обговоренню якості будівельних робіт, аналізу типових помилок. Експерти представили нові можливі схеми фінансування заходів з комплексної модернізації багатоквартирного житлового будинку (БЖБ), що безумовно послужить ще одним стимулом для здійснення вже обраних варіантів санації.

Виконуюча обов'язки директора державної установи «Фонд енергоефективності» Юлія Головатюк-Унгуряну розповіла про створення і заплановані роботи організації, яка створена з метою фінансування проектів зі скорочення споживання енергоресурсів, про запуск практичної реалізації програм фонду, які будуть надавати громадянам фінансову і технічну підтримку для здійснення енергоефективних заходів. Таким чином, робота Фонду буде направлена на взаємодію з власниками приватних і багатоквартирних житлових будинків з метою підвищення класу енергоефективності таких будівель і компенсації витрат на виконання відповідних робіт.

© ИВО. Юлия Головатюк-Унгуряну, и.о. директора, ГУ Фонд энергоэффективности

 

Банки-партнери Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) розробили кредитний продукт для ОСББ, який націлений на фінансування широкого спектру енергоефективних заходів, таких як: теплоізоляція стін, дахів і підлог; модернізація систем теплопостачання; встановлення лічильників тепла, індивідуальних теплових пунктів і багато інших заходів. Оксана Булгакова, керівник програми «IQ Energy- модернізація багатоквартирних житлових будинків з формою управління ОСББ», представила докладно програму, описала кроки, які необхідно зробити для участі в програмі, а також навела приклади будинків, які вже отримали кредити для впровадження енергоефективних заходів в своїх будинках, в рамках програми IQ Energy.

Учасники семінару ознайомилися з проектом ЄС / ПРООН «Об'єднання співвласників будинків для впровадження стійких енергоефективних рішень (HOUSES)». Марія Гуман, аналітик програми «Досягнення ЦСР в регіонах ПРООН Україна», навела приклади будинків, підтриманих в рамках проекту, мініпроектів, реалізованих для підвищення енергоефективності в багатоповерхових житлових будинках, описала подальші кроки і ключові заходи до 2020 р.
Оксана Рафальська, регіональний координатор проектів IFC (Міжнародна фінансова корпорація, що входить до Групи Світового банку) представила учасникам результати і завдання проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» на 2019 р. Продемонструвала доступні схеми фінансування термомодернізації житла, дала огляд законодавчої бази.

Представники IFC входять в незалежну наглядову раду Фонду енергоефективності та мають його контролювати. До того як Фонд повноцінно почне свою роботу в 2019 році, було прийнято рішення про запуск пілотних проектів «FirstMovers». З 10-ти вже відібраних за останній місяць БЖБ, 3 будинки - учасники проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки». Ці будинки - Київ (ОСББ «Ракета»), Львів (ОСББ «Сихівчани») і Одеса (ОСББ «Прогрес»). На них буде протестована схема подальшої роботи Фонду: випробувані процедури, починаючи з енергоаудиту до впровадження енергоефективних заходів (надання кредиту на проведення робіт).

© ИВО. Организаторы и участники семинара

 

Велику увагу було приділено виступу Олени Лайф, експерту-архітекторові Німецького енергетичного агентства (dena), яка висвітлила перші результати робіт по розробці проектно-кошторисної документації; розповіла про якість виконаних будівельних робіт з утеплення фасаду двома будинками-учасниками проекту; розповіла про типові помилки і їх наслідки.

Проектувальники - Лариса Леонова, директор комунального підприємства «Херсоненергокомплект» Херсонської міської ради та Дмитро Михайлов, керівник проектів OOO «ЕНЕРДЖІ ЕФФІШЕНТ КОНСТРАКШН», м. Одеса - поділилися з учасниками досвідом проектування, описали енергозберігаючі заходи, які заплановані для реалізації відповідно до вибраного варіанту санації. Андрій Толмачов, член правління ОСББ «Енергетик» і Валерій Штефанець, голова ЖБК «Жовтневий» в свою чергу поділилися досвідом реалізації проекту з точки зору ОСББ.

У роботі дводенного заходу взяли участь 48 осіб - представники модельних житлових будинків і адміністративних структур, а також експерти та консультанти українських і міжнародних організацій.

Програма семінару

Презентації

Світлини: