Після підписання тристоронньої угоди між Міжнародною фінансовою корпорацією, AБ «Укргазбанк» і Фондом енергоефективності України, якою були затверджені зразки протоколів для перших зборів власників житлових і нежитлових приміщень в багатоквартирному будинку, стало можливим подальше просування по проекту, зокрема прийняття рішення про затвердження результатів енергоаудиту, а також конкретних енергоефективних заходів, які підлягають реалізації за сприяння Фонду.

Так, 16 травня всі власники приміщень в багатоквартирному будинку по вул. Лятошинського 26 Б в м. Київ (ОСББ «Ракета») були запрошені взяти участь у перших загальних зборах, передбачених програмою «Перші ластівки». Завдяки хорошій організації була забезпечена можливість показу презентації енергоаудитора з деталізацією найбільш вразливих, потребуючих модернізації конструкцій та інженерних систем будинку, а також пропозиціями щодо найбільш доцільних енергоефективних заходів. Крім того, для всіх присутніх був підготовлений роздатковий матеріал для візуалізації запропонованих технічних рішень і їх оціночної вартості.

Варто також відзначити обсяг виконаної попередньої роботи голови ОСББ «Ракета» Євгена Грінченка і члена правління Катерини Макрушиної до зборів: анонсування запланованого заходу в групі ОСББ в Facebook, розміщення оголошення про проведення зборів та інформаційних матеріалів з питань енергоефективної санації багатоквартирного будинку в під'їздах, а також проведення особистих бесід-консультацій з мешканцями будинку. Усім жителям були розіслані запрошення, в яких були заявлені порядок денний зборів і виступаючі. Євген і Катерина намагалися знайти індивідуальний підхід до кожного власника і врахувати як позитивні рекомендації і побажання, так і негативні відгуки і побоювання членів ОСББ.

Всі ці заходи допомогли створити довірче поле серед мешканців будинку, забезпечили прозорість участі в проекті, дали можливість співвласникам заздалегідь ознайомитися з умовами участі в програмі «Перші ластівки», задати питання і, звичайно, дискутувати і обмінюватися думками про майбутнє їхнього будинку.

Збори розпочалися з вітального слова голови ОСББ «Ракета» Євгена Грінченка. Він ще раз проінформував присутніх про участь будинку в проекті «Німецько-Українські енергоефективні будинки» і в програмі Фонду енергоефективності «Перші ластівки», а також оголосив порядок денний. Далі Микола Ільїнов та Олексій Веха, консультанти IFC, докладніше зупинилися на умовах участі в програмі Фонду, продемонстрували учасникам потенціал економії енергії при реалізації пакету «А» (легкий), який охоплює реалізацію наступних заходів в будинку:

  • установка індивідуального теплового пункту (ІТП);
  • промивка системи опалення, заміна та/або теплоізоляція трубопроводів системи внутрішнього теплопостачання (системи опалення) в неопалюваних приміщеннях;
  • гідравлічне балансування системи опалення;
  • модернізація системи ГВП, в тому числі заміна та/або теплоізоляція трубопроводів;
  • заміна віконних блоків і дверей в місцях загального користування.

Озвучена сума для реалізації пакету «А» сума (бл. 1,2 млн. грн.) і необхідність кредитування під 20% річних викликали жваву дискусію в аудиторії, але з урахуванням неминучого підвищення тарифів, а також того факту, що кредит буде брати ОСББ, яке не розпоряджається власністю співвласників, більшість присутніх зійшлися на думці, що реалізація енергозберігаючих заходів необхідна і чим раніше, тим краще.

Юлія Смагіна, енергоаудитор, виступила з презентацією, в якій наочно продемонструвала результати проведеного взимку 2019 р. енергоаудиту будинку. На знімках добре видно стан огороджувальних конструкцій, а також ділянки, на яких тепловтрати особливо значні. Юлія показала і пояснила, чому латкові утеплення фасаду неефективні, а часто і шкідливі для сусідніх квартир (причина утворення цвілі), стан трубопроводу в підвалі також вимагає екстрених заходів по утепленню.

 

Вгорі: стан огороджувальних конструкцій (латкові утеплення). © Ю.Смагіна, енергоаудитор

Внизу: стан дерев'яних дверей. © Ю.Смагіна, енергоаудитор

Оскільки на зборах при очній формі не вдалося зібрати кворум для прийняття рішення, правлінням будинку та активістами було проведено письмове опитування власників приміщень у багатоквартирному будинку, які не змогли взяти участь в зборах. В цілому 69% власників погодилися з необхідністю проведення санації будинку, а також підтримали ініціативу щодо участі в програмі Фонду енергоефективності України.

Збори власників житлових і нежитлових приміщень в багатоквартирному будинку по вул. Лятошинського, 26 Б, в м. Київ ©dena

Після складання протоколу загальних зборів та ряду супровідних документів ОСББ буде підготовлена і відправлена заявка в банк, яка підлягає перевірці юристами банку, далі фахівцями Міжнародної фінансової корпорації і на завершення Фондом енергоефективності України. Надалі ОСББ чекає укладення грантової угоди та проведення других загальних зборів, цілком присвячених питанням фінансування.

Окрім перерахованих вище референтів у заході взяв участь також німецький експерт, адвокат Томас Руланд, який поділився досвідом реалізації енергоефективних проектів в очолюваному ним будинку в Берліні, і представники проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» Ірина Ковальчук та Олена Петровська.

20 травня 2019 року відбулися також загальні збори власників приміщень у багатоквартирному будинку по вул. Скрипника 7 в м. Львів (ОСББ «Вишня»), який є другим модельним проектом  dena - учасником програми «Перші ластівки» Фонду енергоефективності України.

Збори власників житлових і нежитлових приміщень в багатоквартирному будинку по вул. Скрипника, 7, у м. Львів © dena

Завдяки злагодженій роботі управителя будинку Василя Коцюка і правління ОСББ вдалося не тільки забезпечити бездоганну організацію загальних зборів з можливістю демонстрації презентації енергоаудитора, а й переконати кваліфіковану більшість співвласників будинку в необхідності реалізації комплексного пакету енергоефективних заходів (пакет «Б»), а також ряду додаткових заходів, які не передбачені програмою Фонду. Цьому сприяла не тільки ретельна підготовча робота Василя Коцюка, Олександра Чурзіна та ін. колег, а й позитивний досвід будинку по реалізації більш дрібних ремонтних заходів та заходів, спрямованих на підвищення комфорту проживання в будинку. Загальна оціночна вартість запланованих енергоефективних заходів становить бл. 10 млн. грн. З урахуванням зростання цін на енергоносії та завдяки фінансовій підтримці Фонду та міської ради в рамках локальної програми сприяння реалізації енергоефективних заходів окупність проведеної санації буде забезпечена за досить короткий термін.

Як і модельний проект в Києві, проект у Львові також приступив до оформлення протоколу загальних зборів та заявки до Фонду енергоефективності України, яка за принципом «єдиного вікна» буде подана до відповідного відділення АБ «Укргазбанк» та підлягає перевірці усіма задіяними сторонами.