17-18 травня в м. Київ відбувся четвертий семінар проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки», організований Німецьким енергетичним агентством (dena) і Ініціативою «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO e.V.). Дводенний захід було присвячено питанням фінансування, а також особливостям реалізації програми Фонду енергоефективності України «Перші ластівки». Жвава дискусія та обмін досвідом серед учасників семінару ще раз показав, наскільки важливі і актуальні для України проекти, спрямовані на підвищення енергоефективності житлових будівель.

Головною метою семінару стало висвітлення окремих аспектів фінансування енергозберігаючих заходів у житловому секторі країни. Поки Україна знаходиться в самому початку шляху переосмислення підходів до вирішення завдань енергоефективності. У зв'язку з цим виникає багато питань і відчувається гостра необхідність в обміні досвідом і передачі європейського ноу-хау в цій сфері.

Тема складна і не до кінця врегульована викликала широкий інтерес і привернула увагу близько 50 учасників, серед яких представники міських адміністрацій, фінансових структур, будинків-учасників проекту, будинків-учасників програми Фонду енергоефективності України «Перші ластівки», місцеві представники громадських організацій з усієї країни, а також експерти з Німеччини.

© dena. Менеджмент проекту вітає учасників семінару

На початку семінару з вітальним словом виступили заступник керівника відділу «Енергоефективні будівлі» Німецького енергетичного агентства (dena) Ніколь Піллен і директор Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO e.V.) Кнут Хьоллер. Вони підкреслили важливість і складність проекту, пов'язану в першу чергу з тим, що в країні немає накопиченого досвіду проведення комплексної санації, і, звичайно, ті будинки, які планують проводити модернізацію в тому вигляді, в якому було передбачено цілями проекту, є першопрохідцями.

В цілому учасники програми Фонду енергоефективності України «Перші ластівки» дуже різні. Ці будинки знаходяться в різних регіонах країни, вони були побудовані в різні роки, в них проживають люди з різним рівнем доходу, але об'єднує їх одне - бажання підвищити комфорт проживання для мешканців за рахунок проведення енергозберігаючих заходів.


© dena. Дискусії під час семінару

Учасники семінару були проінформовані про досвід проведення енергоаудиту, були представлені успішні і неуспішні стратегії комунікації з мешканцями, а також були дані поради щодо способів організації зборів співвласників. Слід зазначити важливість наявності довірчих відносин між головою ОСББ і людьми, які живуть в цьому будинку. Практика показала, що найбільших результатів домоглися ті будинки, в яких довіру мешканців було завойовано шляхом реалізації дрібних заходів для підвищення комфорту проживання, а також організована коректна і прозора комунікація з мешканцями.

У другий день семінару виступив Микола Ільїнов - регіональний консультант Міжнародної фінансової корпорації IFC. Він розповів про подальші кроки на шляху реалізації програми «Перші ластівки», відповів на запитання учасників щодо особливостей подачі заявки до Фонду, механізмів відбору, комплексності перевірки документів Фондом, а також підкреслив, що консультанти готові допомагати ОСББ по протягом усього процесу - від збору документів до подачі заявки в банк.

На завершення семінару було проведено анкетування учасників з метою отримання зворотного зв'язку, виявлення неосвітлених питань, які можуть бути рекомендовані для розгляду в наступному семінарі проекту.

Менеджмент проекту висловлює подяку всім учасникам семінару і сподівається на подальшу плідну співпрацю.

Презентації