30-31 травня в м. Київ Німецьке енергетичне агентство (dena) в рамках реалізації проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» (далі - «проект») організувало і провело семінар-практикум, присвячений питанням проектування енергетичної санації багатоквартирних житлових будинків.
Ключове завдання семінару - презентація інноваційних та оптимізованих підходів до проектування енергозбереження та санації в Німеччині, трансфер ноу-хау, а також обмін досвідом з українськими фахівцями з метою нарощування потенціалу та підвищення кваліфікації. У семінарі взяли участь близько 40 проектувальників з Києва, Львова, Харкова, Херсона та Одеси.
Особливу увагу і жваву дискусію викликала доповідь директора ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» Геннадія Фаренюка, присвячена актуальним нормативам в області енергозбереження в будівлях. Сфера енергоефективності в Україні є однією з найбільш динамічних. Це багато в чому пов'язано з прийняттям і введенням в дію Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» № 2118-VIII, який активізував процес гармонізації національного законодавства до законодавства ЄС. Так, зокрема, в Україні вже діє нова методика розрахунку енергоспоживання будівлі і, у зв'язку з цим, планується налагодження системи проведення курсів з навчання її застосування на практиці.
Окреме місце в програмі семінару зайняли питання проектування санації за наявності енергетичної концепції. Виступ Олени Лауф, що є експертом-архітектором dena і виконує роль технічного координатора проекту, розкрив загальну систему підходу до енергоефективності в будівництві і проектуванні за наявності концепції санації, а також фактори успішної реалізації комплексних проектів. Слід підкреслити, що в рамках проекту «Німецько-Українські енергоефективні будинки» подібні концепції були розроблені німецькими фахівцями для кожного з 20 модельних проектів з метою тиражування запропонованих технічних рішень на широке коло об'єктів серійної забудови в Україні.
Своїм досвідом проектування житлового будинку в Одесі за німецькою концепцією санації поділився Дмитро Михайлов, керівник проектів в ТОВ «ЕНЕРДЖІ ЕФФІШЕНТ КОНСТРАКШН». Дмитро не тільки детально описав процес і особливості проектування окремих енергозберігаючих заходів, а й зазначив переваги комплексного підходу, що дозволяє досягти істотного зменшення енергоспоживання, а також значного підвищення комфорту проживання в багатоквартирному будинку.
На додаток представники провідних німецьких компаній, що спеціалізуються на енергоефективних технологіях, розповіли про принципи і деталі проектування якісних та таких, що відповідають новим вимогам рішень по тепловому контуру і технічному оснащенню будівлі.
Особливістю заходу стали індивідуальні консультації з експертами проекту і технологами німецьких компаній, в рамках яких усі учасники могли задати питання і почерпнути нові ідеї для своєї роботи.
В цілому, семінар став ефективним інструментом інтеграції українських фахівців в сфері проектування в професійну експертну мережу з метою нарощування двостороннього співробітництва в рамках проекту, а також досягнення ефекту синергії на різних рівнях.

Програма семінару 

Презентації

Світлини: