Представники 20-ти модельних будинків в рамках проекту «Німецько-українські енергоефективні будинки» з 13 міст України взяли участь в роботі міжнародної конференції «Професійне управління житлом. Обличчям до власника» в місті Запоріжжя 1 грудня 2017 р.

Конференція, м. Запоріжжя
© Фото Г. Каленова, МАМН, Білорусь

 

Конференція проводилася в рамках двох проектів: «На шляху до реформ житлового сектора: підвищення потенціалу об'єднань власників житла в Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні», що частково фінансується ЄС, та «Німецько-українські енергоефективні будинки», що фінансується Федеральним міністерством економіки і енергетики Німеччини за підтримки представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

У конференції прийняли участь близько 160 чоловік. Серед них: представники органів державної влади та місцевого самоврядування, голови правлінь ОСББ і ЖБК, представники підприємств, що працюють в сфері управління житловим фондом, представники вищих навчальних закладів України та профільних громадських організацій в сфері ЖКГ.

Учасники ознайомилися з кращими практиками в сфері трансформації системи управління в житловому секторі в Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдови та Україні щодо формування та функціонування системи підготовки професійних управителів, а також з інструментами підтримки об'єднань співвласників багатоквартирних будинків з боку місцевих органів влади.

Особливу увагу під час конференції було приділено досвіду українських фахівців у житловій сфері, питанню практичної реалізації Закону України 417, участі експертного співтовариства і ресурсних центрів у формуванні інституту професійного управителя. Про кращі практики управління багатоквартирними будинками і розвиток ресурсних центрів в Україні розповіли гості зі Львова, Харкова, Одеси, Києва та Вознесенська Миколаївської області.

Одна з головних задач управителя - модернізація житлового будинку, проведення енергетичної санації. Презентація проекту "Німецько-український енергоефективні будинки», який проводить Німецьке енергетичне агентство (dena) спільно з партнерами: Ініціативою «Житлове господарство у Східній Європі», (IWO) і Центром компетенції по великим житловим масивам (Kompetenzzentrum Großsiedlungen e.V.), наочно показала, які завдання стоять перед правлінням будинків в зв'язку з модернізацією. Мета проекту - реалізувати на практиці комплексну енергетичну санацію 20-ти відібраних в результаті конкурсу житлових будинків в Україні. Актуальна фаза проекту - проектування та проведення комплексної модернізації багатоквартирних будинків, представників типових серій в Україні. ОСББ виступає в ролі замовника проектних робіт і спільно з партнерами проекту оголошує тендер на виконання проектно-кошторисних робіт.

На конференцію також були запрошені професійні управителі та представники власників житла з Латвії, які поділилися досвідом проведення модернізації житлових будинків в місті Єлгаві.

Представник німецької Інженерної палати федеральної землі Саксонії, м. Магдебург поділився досвідом співпраці з містом побратимом Запоріжжя в області комплексної енергозберігаючої санації багатоквартирних будинків. У Запоріжжі в цьому році стартував пілотний проект по енергетичній санації одного багатоповерхового будинку.

Під час конференції велася дискусія, в якій активну участь приймали: Світлана Старцева, начальник управління житлової політики Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України; Костянтин Гура, радник голови Держенергоефективності України; Юлія Пушко, представник Міжнародної фінансової Корпорації (IFC); Юріс Віджіс - член правління Латвійської асоціації підприємств з управління та обслуговування нерухомості, місто Єлгава, Латвія.

Організатори конференції:

Ініціатива «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO)
10117 Берлін, вул. Фрідріхстрассе, 95
Тел.: +49 (0) 3020679802, факс: +49 (0) 3020679804
Контактна особа: Лариса Шреккенбах
е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні
01004 Київ, вул. Пушкінська, 34
Тел.: + 380-44 234 0038, факс: + 380-44 451 4051
Контактна особа: Олена Давліканова
е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

ГС «Експертна Міжгалузева Асоціація України»
03680 Київ, вул. Желябова, 2, корп. 2, оф. 206
Тел .: +38 (044) 456 2416, (067) 747 2285, (050) 086 2792
Контактна особа: Ольга Максименко
е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

ГС «Запорізький ресурсний центр «КОЛО»
69006, Запоріжжя, вул. Патріотична, 64-Д, оф.7
Тел.: +38 (093) 441-02-46, +38 (097) 318-80-91
Контактна особа: Любов Карпенко
е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Програма конференції

Презентації конференції